Kell-e karbantartani a műanyag nyílászárókat?

posted in: Ablakok, Ajtók, Nyílászárók | 0

A válasz röviden igen, ha azt akarjuk, hogy a nyílászárók hosszú évek múlva is megfelelően működjenek.

A műanyag nyílászárók alapvetően az alábbi fő részekből állnak:

  • a szerkezet tokja és szárnya
  • a tokban és szárnyban található gumi tömítés
  • a tokon és a szárnyon elhelyezkedő vasalat
  • az üveg vagy panel

A nyílászáró tokját, szárnyát és üvegét karbantartani nem kell, viszont tisztítani igen. Kerülni kell a durva súroló hatású tisztítószerek és rongyok használatát. Nem használható erős maró hatású szerek alkalmazása sem. Puha rongy és enyhe mosószeres langyos víz használata javasolt. Új beépítésű nyílászárók esetében a tokon és a szárnyon gyári védőfólia található, melyet el kell távolítani kb. 3-4 héten belül, mivel a fólia a nap sugárzás hatására ráéghet a felületre. A ráégett fólia eltávolítása nem egyszerű, de léteznek speciális szerek erre a feladatra.

Műanyag ablak

A gumi tömítéseket fél évente érdemes megtisztítani és szilikonnal vagy glicerinnel áttörölni, hogy a lehető legtovább megőrizzék rugalmasságukat és ezáltal a tömítőképességüket.

A vasalatok felelnek a nyílászárók megfelelő működéséért. Mivel ezek csúszó, mozgó alkatrészek, ezért azokat évente legalább egyszer olajozni kell, hogy minél tovább el tudják látni a feladatukat. A nagy porral járó munkák esetén (pl. vakolás, csiszolás...) a nyílászárókat óvni kell, mivel a por károsíthatja a vasalatot és azok működését. Például egy új építésű ház esetében, ha recsegnek ropognak a nyílászárók, akkor valószínűleg azok tele vannak porral, vakolattal. Ennek orvoslása csak a vasalat szétszedése tisztítása, újra olajzása, zsírzása módján lehetséges.

Műanyag ablak beállítás

Fontos dolog még az ablak tok alsó részén található vízrés kifolyó nyílások tisztítása. Ezek feladata az ablak tokba került víz elvezetése. Igen, bizony van olyan mértékű eső és szél, hogy a tökéletesen záródó ablakokon is be tud szivárogni a víz.

Előfordulhat, hogy szükséges a nyílászárók vasalatának beállítása. Például az épület mozgásából adódóan, illetve a több éves használat miatt. Több ponton állíthatóak az ajtók ablakok, hogy megfelelően működjenek, van olyan eset azonban, amikor csak az üveg átékelésével lehet megoldani az adott problémát.

Műanyag ablak üvegezés

 

Természetesen, ha ablak, ajtó karbantartással vagy beállítással adódik problémája, úgy keressen bizalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük